Ontdek de Magie van Ademwerk voor Innerlijke Balans en Energie

Met ademhaling kan je veel bereiken

Ademwerk vind ik echt een van de mooiste en krachtigste tools. En het geweldige eraan is dat je het niet buiten jezelf hoeft te gaan zoeken, maar dat je je adem bij je draagt. Die zit al letterlijk in jou. En jij kunt er mee spelen en inzetten waar nodig. Kortom je hebt hem altijd binnen handbereik.

In deze blog gaan we ontdekken hoe jouw ademhaling de sleutel kan zijn tot innerlijke balans, stressvermindering en hernieuwde energie. Het mooie is dat je ademhaling al in je zit, klaar om ontdekt te worden en te worden ingezet waar nodig. Laten we samen duiken in de wereld van ademwerk en ontdekken hoe je jezelf kunt transformeren met behulp van je eigen adem.

Stress en Ademhaling: Een Krachtige Verbinding

Heb je wel eens gemerkt hoe je ademhaling verandert wanneer je gestrest bent? Een snelle, oppervlakkige ademhaling is vaak het gevolg. Gelukkig kunnen we onze adem gebruiken om stress te verminderen en ons weer in balans te brengen. Stel je voor dat je in een stressvolle situatie zit – je hart bonst, je geest raast. Hier komt ademwerk te hulp. Door bewust langzaam in en uit te ademen, kun je de adrenaline letterlijk voelen afnemen. Je creëert ruimte om te kalmeren en helder te denken.

Ademhaling voor Energie en Vitaliteit

Heb je wel eens zo’n moment gehad waarop je je energie helemaal hebt laten weglekken? Ademwerk kan ook hier een verschil maken. Als vermoeidheid of een afternoon dip toeslaan, kun je een activerende ademhalingsoefening proberen gedurende 5-15 minuten. Dit kan je letterlijk weer aanzetten en je voorzien van hernieuwde energie. Een voorbeeld hiervan is de krachtige Wim Hof ademhalingstechniek. Zo’n simpele handeling kan een wereld van verschil maken in hoe je je voelt en functioneert.

En zo zijn er dus verschillende ademhalingstechnieken die je op verschillende momenten in kunt zetten en die jou iets kunnen brengen. Net waar je op dat moment behoefte aan hebt. En het gave is, je hoeft er niets voor te kopen, hebt er geen anderen voor nodig, het zit gewoon al in jou.

De kracht van ademhaling

Adem in Balans: De Kracht van Bewuste Ademhaling

Een Holistische Benadering

Je ademhaling heeft de kracht om je hele wezen te beïnvloeden, zowel fysiek als mentaal. Veel mensen ademen echter te snel en oppervlakkig, wat hun gezondheid negatief kan beïnvloeden. Deze vorm van chronische hyperventilatie heeft een domino-effect op je welzijn. Het beïnvloedt je bloeddruk, spierspanning en zelfs je hartslag.  Je herkent de mensen die snel ademen aan een borstademhaling. Ze houden hun buikspieren gespannen (stress response) en ademen hoog in hun borst. Op den duur krijg je hierdoor een ademhaling die net andersom lijkt te gaan (je buik gaat naar binnen als je inademt en naar buiten als je uitademt).

Langdurig verkeerd ademhalen heeft bijvoorbeeld invloed op je bloeddruk (die gaat omhoog), spieren spannen zich aan (voornamelijk in je nek en schouders), en je hartslag gaat omhoog. Daarnaast is het zo dat door de snelle ademhaling de gasuitwisseling in jouw lichaam niet goed gaat. Er komt daardoor te weinig zuurstof op de juiste plekken in je lichaam. En ook de afvalstoffen kunnen onvoldoende afgevoerd worden. Als dit te lang duurt kunnen er uiteindelijk ziektes in jouw lichaam ontstaan.

De Cirkel van Balans: Mind, Lichaam en Ademhaling

Stress en angst kunnen leiden tot een verstoorde ademhaling. Het mechanische aspect van je ademhalingsapparaat wordt beïnvloed door je mentale toestand. Als je bijvoorbeeld angstig bent, heeft dat invloed op de ademfrequentie. Je stressniveau gaat dan omhoog. Bijvoorbeeld, bij langdurige stress kunnen spieren, zoals het diafragma, zich verkrampen, wat resulteert in een ongezonde ademhaling. Het is een cirkel van invloeden tussen je gedachten, je fysieke gesteldheid en je ademhaling.

Een aantal praktijkvoorbeelden

Als cliënten met chronische hyperventilatie bij mij komen is het heel belangrijk om met de angel van de problemen aan de slag te gaan. Waar ben je bang voor? Wat speelt er in jouw onderbewuste? Soms weten mensen dit zelf al. Anderen die dit niet weten laat ik gedurende een week een dagboekje bijhouden. Zodat je voor jezelf helder krijgt of je altijd op deze wijze ademhaalt. Of alleen op bepaalde momenten. En daarnaast op welke momenten. Een cliënte uit mijn praktijk kreeg een hoge ademhaling op de momenten dat ze in de aanwezigheid van andere mensen was. Mensen waar ze tegenop keek of mensen die ze graag tevreden wilde houden, wilde pleasen. Dit bleek een patroon uit haar jeugd te zijn. Zichzelf wegcijferen, het anderen naar de zin proberen te maken. In het hoofd gaan zitten. Niet bij het gevoel durven komen. Snel twijfelen aan zichzelf of ze het wel goed deed.

Toen we dit inzichtelijk gekregen hadden zijn we met de angel aan de slag gegaan. De echte kern waar het dus diep van binnen om ging. We zijn met de Body Mind Release methode aan de slag gegaan waardoor zij alle beperkte gevoelens en overtuigingen die ze tot zich had genomen los kon gaan laten. En zichzelf ging herprogrammeren met een positieve mindset. Naarmate ze meer losgelaten had en meer in haar kracht en vertrouwen kwam, nam de hoge ademhaling steeds meer af. Een nieuwe ademtest na 5 weken leerde dat ze geen last meer had van chronische hyperventilatie.

Ook een Long Covid cliënte die bij mij met een te hoge ademhaling startte, boekte fantastische resultaten toen ze met haar ademhaling aan de slag ging. Haar ademhaling was daarvoor snel, hectisch, onregelmatig en wisselend van kracht. Ze ging met speciale ademhalingsoefeningen aan de slag. Toen ze 3 weken later bij haar longarts kwam, waar ze niet tegen gezegd had wat ze gedaan had, was hij zeer verbaasd toen hij haar longen luisterde. Wat bleek, haar ademhaling was rustig, krachtig en gelijkmatig. Kortom het probleem was opgelost. Ze hoefde niet meer bij haar longarts terug te komen en dit allemaal door het sturen van de ademhaling.

Laten we jouw ademhalingspatroon eens onderzoeken

Nu vraag je je wellicht af, hoe is mijn ademhalingspatroon eigenlijk? Ben ik in balans of vertoont mijn ademhaling tekenen van stress? Laten we een ademtest uitvoeren om inzicht te krijgen. Pak pen en papier en laten we samen de eerste stap zetten naar bewust ademen.

Ademtest voor Bewustzijn

Volg deze stappen voor de ademtest:

 • Pauzeer de podcast en zet een timer van 1 minuut.
 • Adem op je gebruikelijke manier, je zet de pen op het papier, de lijn gaat omhoog bij inademing en omlaag bij uitademing.
 • Tel het aantal pieken/topjes aan het einde van de minuut.

Resultaten van de ademtest:

 • 6 of minder pieken: Een teken van herstel en balans voor het lichaam.
 • Meer dan 12 pieken: Mogelijke stresssignalen, het lichaam komt langzaam in de “AAN” stand.
 • 24 of meer pieken: Duidt op hyperventilatie.

De Weg naar de Juiste Ademhaling

Nu je bewust bent van je ademhalingspatroon, kun je ernaar streven om je ademhaling te verbeteren. Een langzamere ademhaling per minuut bevordert een betere gasuitwisseling en zuurstofopname in je organen. Adem daarnaast door je neus en vanuit je onderbuik voor optimale resultaten. Je wilt dus toe gaan werken naar de juiste ademhaling. Hoe minder je ademhaalt per minuut, hoe beter dit is voor de gasuitwisseling in jouw lichaam en hoe beter de zuurstof in jouw organen opgenomen kan worden.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je vanuit je neus ademhaalt in plaats van door je mond. De redenen om door je neus adem te halen in plaats van door de mond zijn:

 • Door je neus wordt de lucht gefilterd op bacteriën en virussen.
 • Door je neus wordt de lucht verwarmt
 • Door je neus wordt de lucht bevochtigd. Met ademen door je mond gebeurt dit niet en ontstaat er juist een droge mond.
 • Met een neusademhaling krijg je een betere gaswisseling van O2 en CO2
 • Met een neusademhaling krijg je een betere opname van zuurstof in de hersenen
 • Een neusademhaling verlaagt de hartslag

Aan de slag met ademoefeningen

Ademen vanuit de Buik

Probeer deze eenvoudige oefening om diep en rustig te ademen:

 • Leg een boek of iets zwaars op je onderbuik. Of leg je handen er neer. Doordat er iets op jouw buik ligt gaat jouw aandacht er automatisch naar toe en wordt het makkelijker om er naar toe te ademen.
 • Adem langzaam in (5 tellen), adem uit (5 tellen), houd vast (5 tellen). Op deze manier vertraag je jouw ademhaling. Gaat 5-5-5 je te makkelijk af? Verhoog dan naar 6-6-6 of hoger. Immers hoe minder ademhalingen per minuut hoe beter.
 • Herhaal deze oefening dagelijks gedurende 5-10 minuten, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Bijkomend voordeel is dat je al tot rust komt en daarna makkelijker inslaapt.
 • Maar oefening baart kunst. Dus hoe meer je oefent hoe meer je de transformatie in zet. Mocht je tijd hebben om 2 tot 3 keer per dag deze oefening in te zetten dan kan ik je dat zeker aanraden!

Deze blog was een eerste kennismaking met de kracht van de ademhaling en wat deze voor jou kan betekenen. In volgende blogs zullen we hier nog verder stil bij staan. Voor nu veel succes met oefenen!

Meer berichten