Ontrafel Je Levenspad: De Magie van Familieopstellingen

Familieopstellingen sta jij op de juiste plek

Heb je ooit het gevoel gehad dat er onzichtbare obstakels in je leven zijn die je tegenhouden? Dat er iets diepers ligt dan wat je met het blote oog kunt zien? Familieopstellingen kunnen de sleutel zijn tot het begrijpen en transformeren van deze blokkades. Duik mee in de betoverende wereld van familieopstellingen en ontdek hoe deze krachtige tool je inzicht kan geven in jezelf, je relaties en je levenspad.

Wat is een Familieopstelling?

Soms lijkt het leven vast te zitten. Je voelt je onbegrepen, loopt steeds tegen dezelfde muren op, en vraagt je af waarom dingen niet lijken te stromen. Familieopstellingen bieden een unieke mogelijkheid om onderliggende blokkades en patronen te onthullen. Deze tool onthult verborgen dynamieken in je familie, relaties en levenspad, en geeft je de kans om te begrijpen waarom je je zo voelt en handelt.

Inzichten en Transformatie

Werken met familieopstellingen geeft prachtige inzichten. In jouw (onbewuste) patronen, gedrag, overtuigingen, blokkades en de familie geheimen. Maar geeft ook inzicht in waarom iets wel of niet lukt. Waarom je je niet begrepen voelt, somber kan zijn, je een buitenbeentje voelt. Maar ook of deze ballast van jou is of bij iemand anders thuis hoort. En je deze overgenomen hebt zonder dat je je daarvan bewust was. Door je bewust te worden van deze patronen, kun je beginnen met transformeren en groeien. Het is als een spiegel die de verborgen aspecten van jezelf en je systeem weerspiegelt.

Jij maakt onderdeel uit van meerdere “systemen”

Familieopstellingen worden ook wel systemisch werken genoemd. Jij maakt namelijk deel uit van meerdere systemen zoals we dat noemen. Denk aan jouw familiesysteem, maar ook een systeem met vrienden, op sportclubs, school of werk, etc. Je wordt vanaf je geboorte beïnvloed door het systeem waar je deel van uit maakt. Met name de eerste 7 levensjaren, maar ook daarna, word je onbewust beïnvloed door je ouders. Als een soort “spons” neem je hun overtuigingen, patronen en over. 

 Je eigen familiesysteem heeft hierin de grootste invloed. Maar ook de andere systemen hebben invloed op jou. Het samenzijn met andere mensen in het systeem, wat er allemaal gebeurt en welke plaats je erin inneemt bepalen vaak bewust en onbewust wat je doet en waarom je dat doet. Onze familie en voorouders spelen een veel grotere rol in ons leven dan dat we ons zelf gerealiseerd hebben. Kinderen nemen vaak onbewust en uit liefde, problemen en emoties van ouders en familieleden over.

Wanneer je onbewust verantwoordelijkheid draagt voor iemand anders in jouw familiesysteem, dan sta je niet op jouw plek in het familiesysteem en zul je altijd in bepaalde mate mentale, emotionele en/of fysieke klachten ervaren. Dit kan in jouw leven problemen geven in bijvoorbeeld jouw relaties en vriendschappen, maar ook in je werk en soms zelfs je gezondheid.

De Fontein

Een heel mooi boek dat inzichten in familieopstellingen geeft is het boek de Fontein van Els van Steijn. Zij beschrijft het heel erg mooi vanuit de metafoor de fontein. De gedachte er achter is dat als iedereen op de juiste plek staat, van oud naar jong, onder elkaar. Dus de oudsten bovenaan en zo langzaam aan naar beneden, dat de fontein dan het beste stroomt. Het water, en dus de energie stroomt immers het makkelijkste naar beneden. En zo zul je dan ook jouw leven ervaren. Het voelt moeitelozer, makkelijker. Met de stroom mee. Wel af en toe een obstakel. Maar daar kun je omheen en in mee stromen.

Bij familieopstellingen zijn 3 dingen heel belangrijk:

  • Balans tussen geven en nemen
  • Iedereen hoort er bij, er wordt niemand buitengesloten
  • Iedereen staat op zijn juiste plek

Balans tussen geven en nemen: hierbij is het dus heel belangrijk dat je niet alleen geeft, maar dat je ook durft te nemen. Vaak vinden we het heel fijn om te geven. Maar vinden we het moeilijk om te ontvangen. Denk aan het in ontvangst nemen van complimentjes. Veel mensen vinden het moeilijk om dit in ontvangst te nemen. Of bagitaliseren het. Het valt wel mee hoor. Of menen snel een complimentje terug te moeten geven. Het gevoel bij iemand in het krijt te staan, wat soms helemaal niet zo is, maakt dat er dan vaak snel weer terug gegeven moet worden. Terwijl dit helemaal niet altijd meteen nodig is. Het is mooi als er een natuurlijke balans tussen geven en nemen ontstaan, waarbij dingen juist niet op de weegschaal gelegd worden. Maar organisch zo ontstaan.

Iedereen hoort er bij, niemand wordt buitengesloten

Dit betekent dat iedereen uit jouw familiesysteem er bij hoort. Ongeacht of je er een klik mee hebt of wat ze gedaan hebben. Dit betekent overigens niet dat je met iedereen de beste vriendjes hoeft te zijn, maar het alleen accepteren en erkennen dat ze er zijn is voldoende. Denk bijvoorbeeld aan de zwarte schapen in de familie. Maar ook aan dood geboren baby’s, miskramen, etc. Vroeger werd dit met de mantel der liefde bedekt en werd hier niet meer over gesproken. Het kwam zelfs voor dat als een baby, bijvoorbeeld Jan genaamd, kwam te overlijden, het volgende kindje weer Jan genoemd werd. Systemisch is dit niet goed. Vaak ontstaan er dan onbewuste verstrikkingen waarbij het nieuwe kindje zich identificeert met het oude kindje. En het zich vaak niet goed laat gaan, omdat het met het eerste kindje ook niet goed afgelopen is.

Iedereen staat op zijn juiste plek

Dit betekent dus dat jij als kind altijd onder jouw ouders staat. Dat jij je als kind van je ouders mag gedragen. En niet als gelijke, als onbewuste partner of vriendin. Maar ook dat je dus niet gaat moederen over je ouders om de gaten die zij onbewust laten vallen, dicht te lopen. Bij afwezigheid van een ouder, b.v. na een scheiding, zie je dit nog wel eens gebeuren. Maar ook op andere wijze. Bijvoorbeeld als je veel kritiek op je ouders hebt, dan stel je jezelf eigenlijk met jouw oordeel boven hun. De gedachte bij familieopstellingen dat je je ouders moet nemen zoals ze zijn. Zij zijn weer een product van de opvoeding die zij genoten hebben. En hebben naar beste eer en geweten gegeven wat ze je op dat moment konden bieden. En daarnaast hebben ze je het allerbelangrijkste gegeven: het leven!

De magie van familieopstellingen

Inzichten door een familieopstelling

Een familieopstelling leert je:

Ontdekken waar jouw blokkades en belemmeringen zitten

Waarom je steeds in hetzelfde gedrag vervalt dat voorkomt dat je je kunt ontwikkelen. Een familieopstelling geeft daarop het antwoord en de juiste inzichten.

Door iets aan te kijken en te accepteren kan het een plekje krijgen, waardoor je ruimte krijgt om verder te groeien.

Kortom, door een familieopstelling kan je jouw belemmeringen doorbreken, inzichten krijgen en jezelf helen, waardoor de energie weer kan gaan stromen.

Een opstelling is een soort spiegel. Door erin te kijken wordt zichtbaar wat er zich onbewust in jouw familiesysteem en leven afspeelt. Het prachtige aan familiesystemen is dat het niet ontstaat uit de mind, maar door het voelen!

Het is zo bijzonder en magisch wat er mag ontstaan en wat er zichtbaar wordt. Iedere sessie is verrassend en elke keer weer anders.

Weet ook dat je altijd inzichten krijgt die je op dat moment mag zien en aan kunt. Zodat er van daaruit weer een nieuw stukje groei plaats mag vinden. Gun jezelf deze bijzondere ervaring. It’s magic.

Oefening om zelf eens te ervaren

Een leuke oefening om zelf eens te oefenen en te ervaren is deze. Stel je hebt een vraag met keuze mogelijkheden waar je graag een antwoord op wilt hebben. Pak een paar A4-blaadjes. Op elk blaadje schrijf je vervolgens een keuze-item op. Je husselt de blaadjes door elkaar zodat je niet weet wat waar op staat. Bij voorkeur heb je ze dicht gevouwen. Vervolgens leg je ze verspreid op de grond en dan ga je er een voor een op staan. Vervolgens ga je voelen welk gevoel er bij jou ontstaat. Het blaadje dat het beste gevoel oplevert, mag je daarna openen en is dan jouw beste keuze. Een hele leuke manier om op een speelse wijze kennis te maken met opstellingen.

Ervaar Zelf de Magie

Ben je nieuwsgierig geworden naar de magie van familieopstellingen? Gun jezelf de bijzondere ervaring van inzicht en transformatie. Of je nu als vraagsteller je persoonlijke thema wilt verkennen of als representant wilt deelnemen aan een opstelling, de magie zal je zeker raken. Op mijn website vind je meerdere mogelijkheden om samen met mij aan de slag te gaan.

Conclusie

Familieopstellingen bieden een unieke reis naar zelfontdekking, groei en transformatie. Door de verborgen dynamieken in je familiesysteem te onthullen, kun je blokkades doorbreken en de energie weer laten stromen. Deze magische tool kan je helpen om balans te vinden en met meer flow door het leven te gaan. Waar wacht je nog op? Duik in de wereld van familieopstellingen en ontdek de betovering van je eigen levenspad.

Meer berichten