Trek jezelf uit de modder

En dat bedoel ik natuurlijk niet zo letterlijk als hier op de foto. Maar….gevoelsmatig kunnen we wel op een gegeven moment vastzitten in de modder. Allemaal maken we de nodige dingen in ons leven mee. Dat hoort bij het leven helaas en is onoverkomelijk.

Maar belangrijker is, hoe ga je er mee om? Hoe zorg jij dat je uit de modder komt? Want je kunt er voor kiezen of je in de modder vastgezogen blijft zitten. Of dat je jezelf eruit worstelt. En dat laatste is super belangrijk.

Ik heb in het verleden een aantal keren diep in de modder vastgezeten. Moeilijk zwanger worden, een brand, burn out, verlies van een dierbare etc. Ook ik heb echt af en toe even heel diep gezeten.

Maar…. Ik heb op die momenten ook gemerkt dat ik veel sterker ben dan ik altijd gedacht heb. Dat ik er uiteindelijk veel sterker uit naar voren kwam. En voor de meeste van deze heftige gebeurtenissen ben ik, hoe gek dat ook klinkt, achteraf zelfs dankbaar dat het gebeurd is. Want ik heb er mijn lessen uit gehaald. Ik was op sommige momenten gewoon letterlijk ingedut en vond het allemaal wel prima. Deze heftige dingen hebben me wakker geschut.

En natuurlijk stoot ik mezelf nog wel eens aan de verkeerde steen. Want hé we zijn natuurlijk allemaal nog steeds mensen. En mensen maken fouten. En dat is helemaal niet erg.

Maar als ik terug kijk dan ben ik daarna zoveel gelukkiger geworden. Kreeg mijn leven zoveel meer diepgang en inhoud. Ging ik naar mijn hart luisteren en sprong ik op de kansen die zich voor deden. Voor die tijd hield ik graag vast aan het oude. Wilde ik graag de controle houden. Tenminste ik dácht dat ik controle had. Maar dat had ik natuurlijk niet. Want het leven is onvoorspelbaar.

Beter is de modder loslaten en je mee laten voeren met de stroom. En onderweg de kansen pakken die zich voordoen. Er voor durven te gaan. En als ik dan terug kijk dan ben ik blij met het pad dat ik bewandeld heb. En natuurlijk komt er nog steeds wel eens een modderstroompje voorbij. Maar ik weet nu dat ik me dan mee mag laten voeren, mag vertrouwen en weet dat het leven daarna nóg mooier wordt. En dat geeft zoveel vertrouwen.

Veel liefs, Manon

Meer berichten